Umay Nine Ağacı

Bereketin Tanrıça’sı Umay, kış güneşinin etkisinden mi yoksa Dionysos’un her akşam ikram ettiği meyden mi bilinmez, sevinçle kımıldıyordu. Akşama henüz vakit varken, binlerce yıllık gövdesi ile bütün ışıkları üzerine toplamak İçin toparlandı. Yeni sürgünlerinde albenisi ile tüm kuşların bakışlarını üzerine çekecek yeşilini çoğalttı. Fazla mı yeşile bürünmüştü? Hiç umrunda değildi. Efsaneye göre binlerce yaşında olsa da bu yeni sürgünlerle ne kadar genç gösteriyordu. Adının hakkını verircesine delice bir ömür sürmüş, dünyaya kazık çakmıştı. Kadim zeytin ağacı, rüzgarın dokunuşları ile daha da keyiflendi ve dudaklarındaki meyle başladı ıslık öttürmeye. Ocak ayının parlak güneşinde şahane masallar fısıldadı kulağımıza Umay Nine. Teos’un babası Dionysos hakkında attı, tuttu. “O kadar eski dostum ki kızmaz bana” dedi, neşe ile gülümsedi.

Bayankuşbakışı Tespitler:
1. Umay Nine ağacı Teos antik kentinde bulunmaktadır.
2. Umay Nine adı verilen, 1800 yaşında olduğu tahmin edilen ağaç, bir zeytin ağacıdır.
3. Seferihisar Belediyesi’nin yaptığı araştırmaya göre ilçe genelinde 500 yaş ve üzerinde olan 200 anıt zeytin ağacı olduğu tespit edilmiştir.
4. 2018 yılında yapılan bir müzayedede, 1800 yaşındaki zeytin ağacından elde edilen yarım litre yağın satışı gerçekleştirilmiş ve yarım litre zeytinyağı, işadamı Salih Değerli tarafından 30 bin lira karşılığında satın alınmıştır.

Umay Nine Ağacı
Bu yazıyı beğendiyseniz paylaşabilirsiniz..